ELHO Scorpio 550

Kőfelszedő gép hidraulikus hajtással és vezérléssel

 

A köves területen gazdálkodók jól ismerik azokat a problémákat, amket a talajban levő kisebb-nagyobb kődarabok okzhatnak. A gépekben okozott károk javításai. minden évben folyamatosan visszatérő költséget jelentenek. Emellett a szervizelésre fordított munkaórák  költségeivel,és a  a betakarítás napokkal, akár hetekkel való elhúzódása miatti bevételkieséssel is számolni kell.

 

Ezeknek a problémáknak a megoldására fejlesztette ki az ELHO a Scorpio 550 kőfelszedő gépét.

 

A gép tervezésekor a legfőbb szempontok a hatékony kőmentesítés, a nagy munkaszélesség, egyszerű megbízható működtetés és a tartósság voltak.

 

A teljesen hidraulikus meghajtás biztosítja hogy a teljesítmény mindíg a munkavégző egységek igénye szerint oszlik meg.A hidraulikus meghajtás biztosítja egyúttal, hogy a mozgó egységek blokkolása esetén ne következzen be az egységek törése, sérülése. A nagyméretű, erősített felszedőkarok rugalmas beépítésük miatt minden irányban el tudak mozdulni.A karok blokkolása esetén a rotor visszafelé is forgatható, ezzel megelőzhető a karok törése.

A gép rostájának acélrúdjai cserélhetők és leszerelhetők, a rudak távolsága 40 - 110 mm lehet.Minden második rúd rögzítési pontja magasabban van, ami megelőzi a kövek beékelődését.

 

A széles terelőfogak Hardox acélból készülnek és közvetlenül a terelőrotorra vannak hegesztve. A rotorok csapágyai acélcsőbe építettek ami megnöveli a teherbírásukat.A terelőrotorok forgásiránya szintén változtatható, és a fogak elhelyezése megakadályozza a kövek beékelődését a rotor és a keret közé.

 

A Scorpio 550 nagy méretű tartállyal szerelt,  2,7 magasságban levő billentési ponttal. A tartály hátsó fala szintén segíti a föld további kirostálását.

 

A Scorpio alapkerete különösen erős kialakítású, tandemtengellyel szerelt, hidraulikus teleszkópos vonórúddal ami egyúttal ütközésvédelemre is szolgál.A gép elakadásakor a vonórúd munkahengeréből a magasságállító hengerekbe áramlik az olaj amelyek így kiemelik a gép elejét.

 

Az automata munkamélység állítás természetesen hidraulikusan vezérelt.A munkamélység két fokozatban állítható, a kezelő igényeinek megfelelően.

 

A Scorpio 550 nem kizárólag szántóföldek kőmentesítésére alkalmas, egyaránt használható utak építésekor, más jellegű mezőgazdasági ültetvények (pl:szőlő,gyümölcs) telepítésekor, zöldterületek mezőgazdasági első művelésbe vonásakor is.

 

Műszaki adatok:

 

Önsúly ( kg ) : 5800

Munkaszélesség ( mm ): 5500

Felszedhető kövek mérete( mm ): 25-400

Kőgyűjtő tartály (hasznos) térfogata ( m3 ):  1,5-2,0

Felszedőkarok száma : 16

Billentési magasság( m ): 2,7

Haladási sebesség( km/h ): 1-7

Teljesítményigény( LE ):  100 +

Olajigény ( l/min ):  85

Futómű : tandem  - 500/60-22,5

Terelőrotor támasztókerék méret 26x12.00-12

Felszedőrotor visszafelé mozgatás: széria 

Terelőrotorok visszafelé forgatás: széria 

Automata munkamélység állítás a terhelés mértékének megfelelően: széria

pageup